Fiske

Det er 90 større eller mindre fiskevatn i området. Samlet elvestrekning av betydning er ca. 40 km. Bl.a. Dokkelva, Nordåa, Revåa og Hynna. Ørreten er den dominerende fiskearten, men i noen få vatn finnes det røye, abbor og sik. Røye forekommer i Hornsjøen, Dunglungen, Mossjøen, Ropptjønnet, nedre Reinsjøen v/Hellebergseter og Kroktjønnet i Vetafjellet. Sik i Mjogsjøen og abbor i Kroktjønnet ved Kittilbu og Svarttjønnet. Dokkfløyvatnet har i dag bestand av både abbor og sik i tillegg til ørret. Stangfiske er tillatt for alle. I strømmende vann (elver og bekker) er alt fiske forbudt i tiden fra og med 11. september til og med 15. oktober. I sjøer og tjønn er fiske tillat hele året, men forutsatt at fisket foregår mer enn 50 meter fra fiskeførende innløps- eller utløpsos i perioden f.o.m. 11. september t.o.m. 15. oktober. Bruk av motorbåt er forbudt, men med unntak av Dokkfløyvatnet. Der kan det brukes motor inntil 5 hk.  Les mer i våre fiskeregler.  

Prøvefiske

Prøvefiskeresultater 2004-2021

Siden forrige rapport ble offentligjort har det blitt prøvefisket i Tortjønnet, Druktjønnet, Omundtjønnet, Morgobeittjønnet, Nyvatnet og Øvre Megrundstjønn. Konklusjonen er at sammen med gode fiskevann, båtuleie, åpne buer og utleiehytter er Gausdal vestfjell et fiskeeldorado. Har du tenkt deg på fisketur i Gausdal vestfjell, så har du her muligheten til å bli litt kjent med vannene før du drar ut. Resultatene fra de siste vannene finner du fra nr. 91 til nr. 96. Ta deg god tid og finn ditt fiskevann paradis. Husk fiskekort

Båt- og kajakkutleie

Om båtbruk på Snæra og Oppsjømyra naturreservat

IMG_0526.JPG

Snæra ligger i  Oppsjømyra naturreservat, der verneformålet blant annet er å ta vare på et viktig leveområde for våtmarksfugl. Mange av disse artene er sårbare for forstyrrelse i hekkesesongen.

Av den grunn kan ikke båtsesongen på disse vatna starte før 20. juni (jf. Forskrift om vern av Oppsjømyra naturreservat i Nordre Land og Gausdal kommuner).

Fiske fra land kan foregå som normalt, også før 20. juni.

Fjellstyrets utleiebåter og kajakker i Snæra leies ut som vanlig f.o.m 20. juni.

Båt- og kajakkutleie

Fjellstyret har 11 utleiebåter og 2 kajakker til disposisjon. Båtleie koster kr. 100,- pr. døgn, kajakkleie koster kr. 150,- pr. døgn. Ved siden av hver båt står det skap med redningsvester som kan brukes.

Kajakkene er av typen Heritage Featherlite. Dette er stødige og gode kajakker som kan brukes av alle.

På www.inatur.no finner du båtene og kajakkene under fanen Hytteleie. I søkefeltet skriver du f.eks. Båt 2 Mjogsjøen. Båten er ledig hvis datoen i kalenderen er grønn.

IMG_2442.jpg
Røykeri Kittilbu.JPG

Velkommen til kittilbu røykeri

Her kan du røyke fangsten din. Anlegget har mulighet for både kald- og varmrøyking. Varmrøyking er det enkleste og raskeste.

Oppskrift på vellykket varmrøyking av fisk:

· Fyr opp en god varme i ovnen nærmest røykhuset.

· La veden brenne ned til glør samtidig som du sanker ferske einerkvister til røykinga.

· Ferdig saltet fisk legges på ristene i røykhuset (fisk over kiloen fileteres, fisk under kiloen kan røykes hele).

· Legg innpå godt med einer i ovnen. Eineren skal bare gløde, reguler med trekken.

· Ta en kaffekopp, følg med på røykinga og legg innpå mer einekvist ved behov.

· Varmrøykinga tar vanligvis fra 30 til 90 minutter, avhengig av fiskens størrelse og hvor hardt det fyres/røykes.

· Server med godt tilbehør. Velbekomme!